Hello Raspberry Pi, bye bye Apple TV G3

Because my Apple TV 3 is still waiting for a jailbreak so it can run XBMC (without a jailbreak it’s useless imho) I decided to order a Raspberry Pi. For those who doesn’t know what a Raspberry Pi is;

The Raspberry Pi is a credit-card sized computer that plugs into your TV and a keyboard. It’s a capable little PC which can be used for many of the things that your desktop PC does, like spreadsheets, word-processing and games. It also plays high-definition video. We want to see it being used by kids all over the world to learn programming.

Okay, I’m not interested in programming and not a kid anymore, but this part took my attention;

It also plays high-definition video.

So how can a $35 ‘pc’ play 1080p high-def video? This is achieved by the Broadcom SoC (System on a Chip) which is able to hardware decode h264 media. You can connect your TV set by using the HDMI interface and it has a 100 mbit NIC for the network connections (optional you can use a USB WiFi adapter).

Here’s a schematic picture of the Raspberry Pi;

So I ordered the Pi and and few days later it drops at my doorstep;

The Raspberry Pi is shipped without storage or a power supply, for storage you need a SD-card (4GB is more than enough) and the power comes from a 5V 700mA mobile phone charger (with a micro USB connector).

So now we have to install some sort of operation system on the Pi, the main goal for me is to run the XMBC media center. There’re 3 different options to chose from;

I’ve decided to go for RaspBMC, the installation of RaspBMC is really user friendly and the OS is self updating.

Installing RaspBMC

At the RaspBMC website you can download an installer (for Windows, Linux or Mac OS X)  and install RaspBMC directly on your SD-card. I’m using Windows so here’s a screenshot of the installer;

Your SD card should be shown on the list. Simply check the checkbox and click Install to complete the installation. Note, if you have not inserted your card yet, you can do so now and click Refresh to update the devices list.

When the image is downloaded and transferred to you SD card you can put it in your Raspberry Pi, connect all the cables and fire it up. On the first boot RaspBMC will be installed. So take a cup of coffee and when you’re back XBMC will be presented to you!

So XMBC is running, lets see how it performs when we playback a 1080p h.264 video (you might seen this video before…)

Controlling XBMC

As you expect the $35 Pi doesn’t come with a IR remote, so how do you control it? Well you have 2 options. Option one is to control XBMC with the remote from your TV-set. This is achieved by the integrated CEC software delivered by RaspBMC, this will enable XBMC control with your (compatible) TV-set IR remote. The other option is to control XBMC with the ‘Official XBMC Remote’ app on your smartphone or tablet. You can download the app from the Apple AppStore or Google Play.

 

14 thoughts on “Hello Raspberry Pi, bye bye Apple TV G3

 1. Hallo Rob,
  Als surfend naar info op jouw site gebotst: werkelijk prachtig!
  Ik ben helemaal nieuw in de raspberry pi wereld en heb reeds verschillende pogingen en opstellingen achter de rug waar telkens wel iets aan ontbreekt.
  Ik zou het volgende willen opstellen:video en audio van mijn NAS (synology) streamen naar een mediaplayer die deze dan weergeeft op de TV en dit alles controleren vanaf mijn i pad. Tot nu al enkele aardige pogingen gedaan, maar loop wel telkens ergens vast: ondertitels die niet meekomen of niet meer sync lopen, formats die niet ondersteund worden,…
  Ik heb nu de raspberry pi in gedachten om dit werkbaar te maken. Kan ik met de pi opstelling de video’s (inclusief subs) rechtstreeks van de NAS naar de raspberry pi sturen? Als ik het goed heb zou de pi ook rechtstreeks ondertittels kunnen downloaden en onder de film plakken. Moet hiervoor een extra plugin op de pi gezet worden en zo ja, hoe kan dit?
  Alvast bedankt bij voorbaat!

  Grtz,
  Niko

 2. Hoi Rob,

  Ik heb een ATV3 staan welke ik momenteel alleen kan gebruiken voor het streamen van muziek en foto’s. Zoals een van de velen wacht ik op de jailbreak die wellicht niet gaat komen, dus research bracht me dat ik nu over wil op de Raspberry pi.
  Wat is je ervaring met streamen van media vanaf je Synology NAS? En dan bedoel ik vooral de performance van 720 en 1080 films rechstreeks vanaf de synology naar de raspberry, mijn bron voor alle media is een Synology DS209 en de cpu daarvan trekt het simpelweg niet (en logisch).

  Gr,
  Rob

  1. Ik stream dagelijks zowel 720 als ook 1080 rechtstreeks vanaf mijn ds411slim. Zonder haperen. Maar dat komt omdat ik niet via Samba ga maar via NFS (wat minder inspannend is voor je syno). Rob heeft er een goeie how-to over geschreven. Ik denk dat je dat als beste oplossing kunt toepassen.

   1. Dank voor je reactie. De how-to heb ik inderdaad gelezen, alle voorbereidingen heb ik al getroffen, de Synology is klaar voor nfs. Vandaag verwacht ik mn raspberry pi binnen, rest alleen nog plug en play. Ik ben me momenteel aan het inlezen in alle mogelijkheden met oa de RBPi. Ik begrijp dat je redelijk gelijke hardware hebt (syno icm raspbpi) Wat kun je me aan raden, maw wat zijn de must-haves qua setup/software/hardware die ik zeker moet hebben om alles zo optimaal mogelijk te benutten? Ik lees me nu in in bijvoorbeeld de Domoticz toepassing, veelbelovend voor zover ik gezien heb.

    Gr,
    Rob

    1. In het kort draai ik Raspbmc op mijn Pi. Kant en klare oplossing die goed werk levert. Je kan hem dan overklokken maar ik heb dat niet gedaan. Ding is al snel genoeg. Handige plugin voor xbmc is de subtitles plugin. Verder heb ik geen aparte dingen gedaan aan mijn Pi of Syno op het NFS na.

     Qua hardware zijn de Pi en Syno aangesloten via Cat5e op dezelfde gigabit switch voor optimale bandbreedte.

 3. Een vraagje aan de actieve gebruiker 😉

  Ik wil zo’n Raspberry aanschaffen, maar zou het volgende willen weten.
  Onze TV heeft (gewoon) HDMI, maar er staat ook een beamer paraat, die dat niet heeft )
  Is er een simultane output op de composite & HDMI uitgang ?
  Of kan er maar één output tegelijk aanstaan.

  ( met 2 kinderen onder de 12 die soms de beamer willen gebruiken, wil ik ze niet aan kabels laten prutsen 😉 )

 4. Hallo rob, ik heb deze gister gekregen van mijn vriend, maar krijg hem niet aan de praat, er zit een dongle aan de zijkant in om de wifi van mn vriendin te ontvangen (woont appartement naast me) alles is goed aangesloten, maar ik krijg een connection faillure?! Zou dit aan verkeerde instellingen liggen of omdat de wifi via die dongel is? Bij voorbaat dank, groet tamar

 5. Hallo Rob,

  Je laat in de video zien hoe het draait, het ziet er goed uit imho maar wat zijn jou ervaringen tot nu toe?
  Aan te raden aanschaf of toch maar niet?

  Grt,
  Rico

  1. Hallo Rico,

   Ik gebruik de Pi in mijn slaapkamer en ben erg tevreden over de performance. De ervaring leerd ook dat met elke update van XBMC en RaspBMC dit weer beter wordt.

  2. Ik kan alleen maar bevestigen wat Rob zegt. Raspbmc doet prima werk. XBMC met een minimalistische skin werkt perfect. Zorg wel van te voren dat je m.b.v. TheRenamer je film en serie benaming goed hebt staan.

 6. Hallo Rob,

  Even ter verificatie. Als jij raspbmc rc5 installeert kan je dan wel of niet skins zoeken en installeren? Ik heb de standaard skin maar krijg met geen mogelijkheid aeon skin aan de praat.

  1. Hallo Hein,

   Volgens mij is de ‘Frodo’ repository nog niet helemaal gevuld met add-ons/skins. Daarnaast zal ik het afraden om de Aeon skins te gebruiken op de Raspberry, dit is een 3D skin met erg veel grafische effecten. Aangezien de gehele gui door de CPU gerenderd moet worden zal dit de performance niet ten goede komen. Ik heb zelf de standaard skin draaien met zo min mogelijk fan-art, dit geeft mij de beste gebruikerservaring.

   Groet Rob

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.