Synology CloudStation (DSM 4.0)

UPDATE: I’ve written a new post in English based on the final release of Synology DSM 4.0 and Cloud Station. You can read it here; Synology CloudStation.

Op 16 januari heeft Synology de 1e beta versie van DSM 4.0 online beschikbaar gemaakt. In DSM 4.0 is waarschijnlijk CloudStation de meest gewilde toevoeging.

Allereerst, wat is CloudStation? Iedereen heeft denk ik weleens gehoord van DropBox, CloudStation is vergelijkbaar maar dan worden alle clients gesynchroniseerd met de DiskStation.

In deze post beschrijf ik stap voor stap de acties welke gevolgd moeten worden om CloudStation in te richten. De eerste voorwaarde is wel dat de DS de beta van DSM 4.0 draait, is dit nog niet het geval dan verwijs ik je naar mijn eerdere post; http://www.robvanhamersveld.nl/?p=449 voor de stappen om de DSM 4.0 beta te installeren.

DS Cloud Station installatie en configuratie

Standaard is binnen DSM het CloudStation package nog niet geïnstalleerd. Open het ‘Package Center’ om dit te doen. Onder de tab ‘Beschikbaar’ is het mogelijk om de CloudStation software te installeren.

Klik op ‘Installeer’ om de software te installeren, het package center zal vragen of ‘Cloud Station’ na installatie uitgevoerd moet worden, beantwoord deze met ‘Ja’.

Na de installatie wordt de ‘Cloud Station’ link in het menu geplaatst.

Open ‘Cloud Station’ door op de koppeling te klikken. Zet nu het vinkje voor ‘Cloud Station inschakelen’ en klik op ‘Toepassen’. Noteer het ezCloud ID, deze hebben we later bij de client installatie nodig.

Klik nu op ‘Gebruikersmachtigingen’, selecteer hier de gebruikers welke gebruik mogen maken van Cloud Station en bevestig dit door op de ‘Opslaan’ button te klikken.

Firewall

Cloud Station maakt gebruik van poort TCP/6690 om verbinding te maken, de DS moet dus vanaf het internet bereikbaar zijn op deze poort. Maak hiervoor een NAT regel aan op de firewall (hieronder een screenshot van een NAT regel op een DD-WRT router).

Installatie en Configuratie Cloud Station client (Windows)

Download het installatie bestand voor Windows van http://ukdl.synology.com/download/beta/DesktopUtility/CloudStation/2166/win/Synology-CloudStation-Setup-2166.exe en start de installatie. Na de installatie moet de client geconfigureerd worden. Vul bij ezCloud-id de waarde in de we eerder genoteerd hebben tijdens de configuratie van Cloud Station op de DS. Daarnaast moet ook de gebruikersnaam en het wachtwoord ingevoerd worden (Let op: de gebruikersnaam is hoofdlettergevoelig!)

In het volgende venster moet er een naam gekozen worden voor de client (standaard de computernaam) en een map geselecteerd worden welke gesynchroniseerd gaat worden.

Hiermee is de configuratie voltooid, zodra er op ‘Voltooien’ geklikt wordt zal de gesynchroniseerde map geopend worden.

Alle bestanden die in de Cloud Station map geplaatst worden zullen automatisch gesynchroniseerd worden. In de systemtray wordt een icoon geplaatst welke de status van Cloud Station weergeeft.

Hou er rekening mee dat naast de eis dat de DS bereikbaar is op poort TCP/6690 de client ook op deze poort naar moet kunnen.

22 thoughts on “Synology CloudStation (DSM 4.0)

 1. Als ik ds cloud inschakel gaat de synology niet in de slaapstand en blijft altijd draaien. Kan ik hem ook zo instellen dat hij alleen aanslaat als ik een verandering aanbreng en daarna weer in de slaapstand gaat ?

 2. Hoi!
  Ik heb 4GB aan bestanden op Cloudstation geplaatst. Na een tijdje uploaden geeft de Cloudstation in de (Mac) taakbalk met een vinkje aan dat alles gesynchroniseerd is.
  Deze bestanden zie ik echter niet op de NAS staan via File Station; wel als ik via de Finder kijk: dan staan ze op het gedeelde volume NAS>home>CloudStation.
  Enig idee waarom ik ze niet zie staan op de File Station weergave? Ik zou ze ook daar verwachten onder NAS>home>CloudStation.

  1. Hallo Peter,

   Als je binnen FileStation op /home/cloudstation kijkt is dat de cloudstation map van de ingelogde gebruiker. Wellicht gebruik je cloudstation met een ander account, dan vind je de bestanden terug in /homes//cloudstation.

   Groet Rob

   1. Hallo Rob,

    Het klopt inderdaad dat ik verschillende accounts gebruik voor cloudstation en het beheer: voor cloudstation gebruik ik een gewone gebruiker, en voor het beheer (incl. toegang tot FileStation) een admin gebruiker. Dan begrijp ik wat je zegt, dat ik mijn cloudstation files niet via /home/cloudstation zie. Echter: ik zie (als admin) niet een /homes directory.
    Enig idee?

    Groet,
    Peter

    1. Hoi Peter,

     Heb jij de home service voor users aan staan? Deze kan je controleren/aanzetten via ‘Control Panel’-> ‘User’ -> ‘User Home’ -> ‘enable user home service’.

     Groet Rob

     1. Hoi Rob,
      Goede tip, en wat ik daarna ook nog moest doen was het expliciet autoriseren van de admin user voor de homes map.
      Dank voor de tips!
      Groet, Peter

 3. Rob,
  bedankt voor de instructie. Echter ik krijg na venster “selecteer map …” met computernaam en pad de foutcode -10. Geen idee wat dit betekent. Heb jij een idee ?

 4. Nu ik deze cloud -met je hulp- aan het werken heb gekregen moet ik nog de problemen met de mailserver oplossen. Ik vink SMTP aan zoals in de beschrijvingen staat maar dan geeft ie bij het vastleggen/toepassen : ‘ongeldig hostnaam formaat. (110)’. Kan de melding nergens vinden op het net … 🙁 …….

  1. Het zegt mij zo ook niets, wellicht is het een idee om de taal van DSM even (tijdelijk) in te stellen op engels. Met de engelse foutmelding is vaak meer te vinden op internet.

 5. Dank ROb voor de heldere uitleg!!
  Ik heb overigens eea ook pas wekend gekregen na het invullen van een aangepaste ecloud-id!
  Nu nog de mailserver 😉 dat gaat hier ook niet zomaar ….

  BTW paar plaatjes komen niet door in de uitleg (2e ..vraag.*, 9e 1211.*, 10e cswin13.*)

  1. Dag Alex,

   De afbeeldingen gaan mis sinds ik overgestapt ben naar een nieuwe webserver, ik zal dit weekend kijken of ik het op kan lossen.

   Wat bedoel je precies met ‘Nu nog de mailserver’?

   Groet Rob

 6. Als je bij Control Panel – EZCloud kijkt kan je nu ook zelf ook een naam opgeven.. ik heb dat gedaan en presto het werkt nu wel vanaf mijn werk 🙂

 7. Weet iemand waar je de packages kan downloaden? Na de update van beta naar final kan mijn package center geen packages meer downloaden.

  1. Hoi Hein, dit komt waarschijnlijk omdat iedereen gelijk is gaan updaten… servers bij Synology zijn een beetje overbelast denk ik. Na een paar keer proberen is het mij gelukt.

 8. Cloud Station is erg mooi en lijkt erg veel op Dropbox. Wat ik tot nu toe wel mis is het kunnen delen van mappen binnen de Cloud Station map, iets wat toch wel moet kunnen voordat er een rechtvaardige vergelijking met DropBox gemaakt mag worden mijn inziens

 9. Nee geen gebruik gemaakt van ezCloud. Heb het extern IP ingegeven in de Cloud client en op mijn adsl router 6690 doorgelust naar 6690 en ook geprobeerd om andere poort nummers waarvan ik weet dat ze werken vanuit mijn werk. Niks pakt.

  Ik ga dit thuis nogmaals proberen. Als iemand anders nog tips heeft dan graag reply 🙂

 10. @Hein Hoi Hein,

  Heb je gebruik gemaakt van het ezCloud-ID? Zoja, dan is dat waarschijnlijk het probleem. Aan dit ID is dan het interne adres van de DS gekoppeld welke (uiteraard) niet extern te benaderen is. Als je je externe IP (of DNS naam) in de client invoerd zou het moeten werken. Ik heb zelf nog niet geprobeerd om de service door te NAT-ten naar een andere poort (455 in jouw verhaal) maar mijn gevoel zegt dan dat je in de client als hostname jouw.domain.nl:445 moet invullen.

 11. Hallo Rob,

  Ik gok dat je beschrijving van de cloudstation setup is gedaan voor als je thuis op je eigen netwerk zit. Maar hoe connect je vanaf je werk? Ik heb op de router poort 455 doorgelust naar 6690 op de synology maar krijg geen verbinding tot stand. Enige tips?

  Mvg
  Hein

 12. Dank voor de heldere uitleg. Ik mistte alleen het TCP/6690 stukje, hij werkt nu prima. Alleen jammer dat mijn 2-disk device maar maximaal 1 CloudStation gebruiker toestaat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.